Letselschade na een bedrijfsongeval raakt niet alleen jouw gezondheid, maar kan ook financieel zwaar wegen. In een periode waarin jouw herstel voorop zou moeten staan, is die last extra zwaar. Maar je staat er niet alleen voor. Er zijn mogelijkheden om compensatie te krijgen en de financiële druk te verlichten. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundige begeleiding en de ondersteuning die je verdient.
Als je letsel oploopt tijdens het uitvoeren van jouw werk en dit een gevolg is van de werkzaamheden, dan kun je hiervoor jouw werkgever aansprakelijk stellen. In principe is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid als jouw werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht.
De zorgplicht van de werkgever is essentieel voor een veilige werkomgeving: deze verplichting omvat het zorgvuldig inrichten van de werkplek, het verstrekken van heldere veiligheidsvoorschriften, het voorzien in adequate beschermingsmiddelen en het geven van duidelijke instructies. Bovendien is het van cruciaal belang dat er strikt toezicht wordt gehouden op de naleving van deze instructies. Als een werkgever tekortschiet in deze verantwoordelijkheden, is de zorgplicht geschonden, wat hem aansprakelijk stelt voor eventuele gevolgen. Dit fundament van de zorgplicht is vastgesteld in artikel 7:658 BW. Laten we dieper ingaan op de specifieke verantwoordelijkheden die onder deze zorgplicht vallen:
Een bedrijfsongeval kan op vele manieren plaatsvinden, afhankelijk van de aard van het werk en de werkomgeving. Hier volgen enkele specifieke voorbeelden:
Het volgen van deze stappen na een bedrijfsongeval helpt niet alleen bij jouw herstelproces, maar zorgt er ook voor dat jouw rechten worden beschermd. Door deze richtlijnen zorgvuldig te volgen, verzamel je essentiële informatie die later van onschatbare waarde kan zijn bij het claimen van een schadevergoeding. Elk detail kan bijdragen aan een sterkere zaak.
Als je vindt dat de werkgever de zorgplicht heeft geschonden, dan kun je de werkgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Aarzel je om actie te ondernemen uit vrees voor mogelijke misverstanden? Meestal valt dat wel mee: de meeste werkgevers zijn hiervoor verzekerd en vatten dit niet persoonlijk op. De afhandeling van de schade gebeurt meestal via hun aansprakelijkheidsverzekeraar, wat betekent dat eventuele discussies over aansprakelijkheid en compensatie buiten de directe werksfeer worden gehouden.
Je hoeft enkel aan te geven, en indien nodig te bewijzen, dat je schade hebt opgelopen tijdens het verrichten van jouw werk. Je hoeft niet specifiek te bewijzen hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De verantwoordelijkheid ligt bij jouw werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
Zelfs als het incident te wijten is aan jouw eigen onvoorzichtigheid, kan jouw werkgever toch verantwoordelijk gehouden worden. Alleen in gevallen van opzettelijk handelen of bewuste roekeloosheid vanuit jouw kant, wordt de werkgever vrijgesteld van aansprakelijkheid. Ook hier geldt dat de werkgever dit zal moeten aantonen. In de praktijk kan de werkgever zich hier niet snel op beroepen.
Het proces van het aansprakelijk stellen van de werkgever en het ontvangen van een schadevergoeding kan variëren in lengte, afhankelijk van de complexiteit van de zaak, de aard van het letsel en de bereidwilligheid van alle betrokken partijen. Dit kan uiteenlopen van enkele maanden tot zelfs jaren. Over het algemeen geldt:
Het is essentieel om je te richten op jouw herstel na een bedrijfsongeval, maar vergeet niet dat je mogelijk ook recht hebt op schadevergoeding. Door onze letselschadetoets voor bedrijfsongevallen uit te voeren, ontdek je snel of je aanspraak maakt op compensatie. Dit proces kan in goed overleg met jouw werkgever plaatsvinden, zonder dat dit ten koste gaat van jullie onderlinge relatie.
Als je te maken hebt met blijvend letsel na een bedrijfsongeval, is het des te belangrijker om jouw rechten te kennen en te begrijpen hoe je deze kunt claimen. Heb je meer vragen? Neem dan contact op met onze specialisten.
Volgens de wet maken de kosten van buitengerechtelijke rechtshulp deel uit van jouw schadeclaim. Dit houdt in dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor de betaling van de diensten die NostimosMooyman voor jou verricht. Als slachtoffer heb je hier recht op, waardoor onze hulp jou niets kost. Mocht er echter onzekerheid bestaan over wie aansprakelijk is, dan werken wij samen met jou aan een plan voor de dekking van de juridische kosten, met jouw belang als prioriteit.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over financiële barrières bij het inschakelen van onze hulp. Ons team zorgt ervoor dat gekwalificeerde experts, geheel vrijblijvend en zonder kosten, contact met jou opnemen om jou te voorzien van persoonlijk en op maat gemaakt advies.
Heb je zelf een bedrijfsongeval gehad en heb je vragen over werkgeversaansprakelijkheid? Of heb je hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van jouw werkgever? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige. Ons team draagt met trots het Nationaal Keurmerk Letselschade, een blijk van onze toewijding aan kwaliteit en betrouwbaarheid in letselschadezorg. We staan klaar om jou de ondersteuning en begeleiding te bieden die je nodig hebt.