Bij letselschade kunnen er veel vragen opkomen. Wij begrijpen dat jij behoefte hebt aan duidelijkheid. Daarom hebben we de meest gestelde vragen overzichtelijk voor jou verzameld.
Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar om je verder te helpen.
Het honorarium, vermeerderd met specifieke dossierkosten, maakt volgens de wetgeving en rechtspraak deel uit van de schade van het slachtoffer. De aansprakelijke tegenpartij of zijn verzekeraar moet deze kosten vergoeden. NostimosMooyman zorgt dat deze kosten redelijk en billijk blijven.
Als aan de kant van het slachtoffer onverhoopt sprake is van een stuk(je) eigen schuld, dan volgt geen vergoeding voor dat deel van de schade. Dus ook niet voor dat deel van onze kosten. NostimosMooyman informeert je daar zo snel mogelijk over. Wij maken dan afspraken met jou over de hoogte van het bedrag dat voor jouw rekening blijft. In de meeste gevallen kunnen wij dit met je verrekenen bij de slotuitkering van jouw letselschade. NostimosMooyman doet de voorfinanciering van deze kosten, zodat jij niets hoeft voor te schieten.
NostimosMooyman kan niet zelf procederen. Wij werken echter nauw samen met een aantal gerenommeerde letselschade advocaten. Indien noodzakelijk zorgt NostimosMooyman ervoor dat je zonder voorfinanciering kunt procederen.
Hierop is geen standaardantwoord te geven. Dit hangt van diverse factoren af, zoals de aard en de ernst van het opgelopen letsel, de arbeidssituatie, enzovoort. Als de regeling naar verwachting lang gaat duren, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten. Dat voorkomt valse hoop over de termijn van afronding.
De hoogte van het smartengeld is niet standaard, maar hangt af van eventuele blijvende klachten/beperkingen, de gevolgen van het voorval voor betrokkene (bijvoorbeeld het niet meer kunnen uitoefenen van zijn/haar beroep), de leeftijd, de geleden pijn, het verdriet, etc. Ook wordt gekeken naar rechterlijke uitspraken in soortgelijke gevallen. Pas bij de afwikkeling van de schadekwestie kan een goed beeld ontstaan van de hoogte van de smartengeldvergoeding.
Onderbouwing van het door een slachtoffer opgelopen letsel is noodzakelijk. Wie eist, bewijst! Dat doen wij door medische onderbouwing van het opgelopen letsel.
Soms is een expertise nodig om een beter beeld te krijgen van de gevolgen van het ongeval. Een reden kan zijn dat het voor de medisch adviseurs op basis van de beschikbare medische informatie niet goed mogelijk is een percentage blijvende invaliditeit vast te stellen. Hiervoor schakelen wij een onafhankelijk medisch expert in. Verder is het mogelijk dat er geen overeenstemming is tussen beide medisch adviseurs over de gevolgen van het ongeval. Een expertise kan uitsluitsel bieden.
De wederpartij (de verzekeringsmaatschappij) heeft het recht naar aanleiding van een aansprakelijkstelling nader onderzoek te verrichten. Zo zal de verzekeraar de lezing van haar verzekerde willen horen; dit kan soms tot vertraging leiden. In veel gevallen wordt het politierapport/proces verbaal opgevraagd en dienen getuigen een verklaring af te geven. Als de aansprakelijkheid niet duidelijk is, kan het nodig zijn aanvullend (technisch) onderzoek te verrichten. In incidentele gevallen is het nodig om te procederen.
Je hebt recht op inzage in het rapport. Soms adviseren wij cliënten de inhoud van het rapport te bespreken met de huisarts. Als vertrouwensarts is hij in staat samen met jou in te schatten of in het expertiserapport juiste bevindingen en conclusies staan. Is de huisarts het niet met het expertiserapport eens, dan kan hij zijn schriftelijke commentaar aan onze medisch adviseur voorleggen. Daarna communiceert de medisch adviseur van NostimosMooyman dit met de medisch expert. Zo ontstaat duidelijkheid of dit nog leidt tot aanpassingen in het rapport. In de meeste gevallen is het expertiserapport een goed en zorgvuldig middel om tot een goede schaderegeling te komen. De medisch adviseur van de tegenpartij mag dit rapport alleen inzien als jij daar goedkeuring voor geeft.
Waar het om gaat is, dat je het bewijs levert van jouw stelling dat en vooral welke klachten precies gekomen zijn door de gebeurtenis waarbij je gewond raakte. Je kunt in dat geval overwegen op eigen kosten een tweede expertise aan te vragen. Wij adviseren je in zo’n situatie of je (op medische gronden) een redelijke kans hebt op succes. Als dat niet zo is, zeggen we dat. Je hebt niets aan verwachtingen die later niet blijken uit te komen. De ervaring leert dat een tweede expertise vaak op een teleurstelling uitloopt.
Ja! Wij staan je graag te woord en helpen je om jouw schade zo volledig mogelijk verhaald te krijgen op de aansprakelijke partij. Daarbij gaan wij zo efficiënt mogelijk te werk. Dit betekent dat wij niet op ieder moment met jou contact onderhouden. Een reden is dat onze tijd kostbaar is, en ook betaald moet worden door de tegenpartij. Als wij niet zuinig met onze tijd omgaan, worden die kosten niet vergoed door de tegenpartij. Een tweede reden is dat we soms even moeten wachten op het werk van anderen. Denk aan jouw arts, de politie, de officier van justitie, een getuige, een schaderegelaar van de verzekeraar etc.. Wij proberen steeds aan te geven hoe lang het ongeveer duurt voordat je de volgende stap in het dossier kunt verwachten. Soms duurt het wat langer, vaak wat korter.
Een tegenpartij meldt zijn schade alleen aan bij zijn verzekeraar. Vaak hoort hij of zij daarna niets meer over de afwikkeling. Een tegenpartij weet daarom vaak niet welke impact het letsel op jou heeft. Ook van de jarenlange nasleep van een ongeval is een tegenpartij zich meestal niet bewust. De praktijk wijst uit dat sommige tegenpartij schrik hebben om zich bij het slachtoffer te melden. Gelukkig melden de meeste tegenpartij zich spontaan in de vorm van een telefoontje, een excuusbrief of een bezoekje in het ziekenhuis. Het is dan aan jou als slachtoffer of je dat op prijs stelt.
Dat is het enige bewijs, waarmee opgelopen letsel kan worden aangetoond. Bij een autoschade wordt een taxatierapport bij een reparateur opgevraagd. Bij letselschade wordt medische informatie opgevraagd bij een arts.
Een slachtoffer heeft al genoeg zorgen, en heeft alle energie nodig voor de genezing en de verwerking van het aangedane leed. Akelige discussies met een deskundige verzekeraar over schadebedragen, zijn vaak niet bevorderlijk voor het herstel, en leiden vlug tot ergernis. Een slachtoffer is een leek op het gebied van de letselschaderegeling. Deskundige hulp van een letselschade specialist garandeert je de wetenschap dat je binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid een goede schaderegeling treft met de aansprakelijke partij of verzekeraar.
Wij verstrekken alleen gegevens aan anderen als blijkt dat jij hen schriftelijk hebt gemachtigd om kennis te nemen van medische informatie over jou. Als de werkgever dus geen machtiging kan overleggen, krijgt die werkgever geen enkele informatie van NostimosMooyman.
Ja, je hoeft de uitkering niet als inkomen op te geven aan de Belastingdienst. Je moet natuurlijk wel het bedrag op jouw bankrekening opgeven als je jouw belastingaangifte invult. Vaak vragen wij bij de schaderegeling een belastinggarantie van de aansprakelijke partij.
Nee, je kunt de dagwaarde van de beschadigde fiets of auto vorderen. Als de reparatiekosten lager zijn, kun je alleen de reparatiekosten vorderen.
Vaak wordt een praktische oplossing bereikt. Duidelijk is dat extra inspanningen zijn geleverd door gezinsleden. Wij proberen daar een redelijke tegemoetkoming voor te realiseren.
Geen enkele zaak is gelijk. Soms gaat het om een bedrag voor smartengeld, en soms zijn nog veel meer schadeposten in één bedrag samengevat. Zonder het dossier te hebben gezien, valt er weinig zinnigs over te zeggen.
Als je verwezen bent door de huisarts, neemt de aansprakelijke verzekeraar vaak aan dat een medische indicatie bestaat. In dat geval komen de meeste verzekeraars je tegemoet in de kosten. Belangrijkst criterium is of je er door geneest. Als dat niet zo is, en als er geen verwijzing door de huisarts is, worden die kosten niet vergoed.
NostimosMooyman werkt alleen voor slachtoffers. In opdracht van die slachtoffers zelf of in opdracht van hun rechtsbijstandverzekeraar. In alle gevallen zijn wij jouw persoonlijke belangenbehartiger in de discussies met de aansprakelijke verzekeraar. Wij stellen alles in het werk om voor jou een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Steeds binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid, zoals de wetgever die aangeeft.
In dat kader is het soms van belang om het standpunt van een verzekeraar toe te lichten en aan te geven hoe wij jouw kansen en risico’s inschatten in een eventuele gerechtelijke procedure. Ons motto: aan mooie verhalen heb je niets. Je bent meer gebaat bij een betrouwbaar en eerlijk advies. Ook als dat misschien niet precies is waar je op hoopte.
Heb je een ongeval meegemaakt, dan is het belangrijk voor de behandeling van jouw schadezaak dat je de volgende gegevens hebt:
Heb je een andere vraag? Wil je ons iets voorleggen? Of eens vrijblijvend een afspraak maken? Vul dan – geheel vrijblijvend – het contactformulier in via onderstaande knop. Een letselschadespecialist zal dan spoedig contact met je opnemen.
Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.