Als iemand anders aansprakelijk is voor jouw letsel, dan heb je recht op smartengeld. Maar wat is smartengeld nou precies en hoe bereken je dat?
Smartengeld wordt ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Het gaat hier bijvoorbeeld om pijn, verdriet, angst en verminderde levensvreugde als gevolg van hetgeen jou is overkomen of aangedaan. Smartengeld is een erkenning voor dit leed en kan daarmee een positieve bijdrage leveren aan het verwerkingsproces.
Ook bij een korte tijd klachten of beperkingen heb je recht op smartengeld. De ernst van jouw letsel en de duur van jouw herstel is wel bepalend voor de hoogte van het smartengeld dat gevorderd kan worden.
Veel slachtoffers zijn benieuwd naar de hoogte van de smartengeldvergoeding waar zij recht op hebben. De hoogte van het smartengeld dat de aansprakelijke partij uiteindelijk dient te vergoeden, is lastig vast te stellen en is afhankelijk van diverse factoren:
Om een indicatie te geven over de hoogte van het smartengeld is door de ANWB een smartengeldgids ontwikkeld. Hierin staat een verzameling van rechtelijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen, gerubriceerd naar soort letsel. Over het algemeen zijn de toegekende bedragen door rechters in Nederland laag.
Wij kunnen je adviseren over de hoogte van het smartengeld dat je kunt vorderen. Daarvoor hebben wij wel informatie over jouw letsel en beperkingen nodig. Wij vragen in veel gevallen medische informatie op en laten die beoordelen door onze medische adviseurs. Mede op basis hiervan kunnen wij als belangenbehartiger de hoogte van het smartengeld bepalen.
NostimosMooyman zal in overleg met jou, rekening houdend met bovengenoemde factoren, een zo hoog mogelijke smartengeldvergoeding voor jou vorderen bij de aansprakelijke partij.
Of wil je de hulp inschakelen van een letselschadespecialist, bij het verkrijgen van smartengeld? Klik dan op onderstaande knop. Als je kort jouw situatie beschrijft zorgen wij dat een van onze personenschadedeskundigen spoedig contact met je opneemt.