Stel dat je betrokken bent geweest bij een verkeersongeval en hierbij gewond bent geraakt. Het is al erg genoeg dat je hierdoor letsel hebt opgelopen, maar het brengt ook een financiële tegenvaller met zich mee. In Nederland geldt namelijk een regeling die bekend staat als de gordelkorting. Maar wat betekent dit en wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers van verkeersongevallen? In dit blog gaan we hier dieper op in. Zo weet je aan het einde precies waar je aan toe bent en waarbij we je kunnen helpen.
Het woord ‘gordelkorting’ klinkt op het eerste gezicht positief, maar helaas brengt het alleen negatieve gevolgen met zich mee. Gordelkorting is namelijk een vermindering van letselschadevergoeding als het slachtoffer tijdens het verkeersongeval geen gordel droeg. Deze regeling wordt toegepast door verzekeringsmaatschappijen.
Gordelkorting houdt in dat jij als slachtoffer minder letselschadevergoeding ontvangt, dan als je wel een gordel had gedragen tijdens het ongeval. De reden voor deze regeling is dat het niet dragen van een gordel leidt tot ernstiger letsel, waardoor de totale schade ook groter is. De reden achter deze gordelkorting is dus dat je deels verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van meer letsel en dat dit ook ten nadele komt van de totale letselschadevergoeding.
Een autogordel dragen is van cruciaal belang voor de veiligheid van jou en jouw passagiers. Als je namelijk een gordel om hebt tijdens een verkeersongeluk, vergroot de kans dat je een ongeluk overleeft met 40%. Het dragen van een gordel kan dus echt het verschil maken tussen leven en dood. Zorg er daarom voor dat je een gordel draagt en dat jouw passagiers dit ook doen. Mocht je onverhoopt geen gordel hebben gedragen tijdens het ongeluk, dan is het belangrijk om te weten hoe de gordelkorting regeling van invloed kan zijn op jouw letselschadevergoeding.
Gordelkorting is een opvallende regeling, omdat het mensen benadeelt die al slachtoffer zijn geworden van het verkeersongeval. Helaas is het niet altijd mogelijk om de ernst van het letsel te voorspellen. Bovendien kan het dragen van een gordel in sommige gevallen juist leiden tot meer letsel, bijvoorbeeld als de gordel niet goed is afgesteld of als het slachtoffer tegen een scherp voorwerp wordt gedrukt.
Er zijn ook situaties waarin de gordelkorting niet wordt toegepast, bijvoorbeeld als het slachtoffer zelf geen schuld heeft aan het ongeval of als er sprake is van overmacht. Daarnaast kan de hoogte van de korting variëren per verzekeraar en per situatie, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Om in aanmerking te komen voor dekking van de ongevallen inzittendenverzekering (OIV), is het een vereiste dat de inzittenden een gordel dragen.
Ons letselschadebureau bestaat uit een groot team van experts. We begrijpen de complexiteit van de gordelkorting regeling, waardoor we je goed kunnen adviseren en bijstaan in jouw zaak.
Heb je vragen over dit onderwerp of ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Neem dan direct contact met ons op. Ons team staat altijd voor je klaar. We zijn het makkelijkste te bereiken via 085 – 799 3300.