Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit kan ook het geval zijn met een hondenbeet. Je loopt rustig door het park en uit het niets wordt je gebeten door een hond. Of je aait de hond van de buren en deze bijt jou hierbij per ongeluk. In veel gevallen ben je niet zelf aansprakelijk voor de schade. Waarom aangifte doen bij een hondenbeet? We leggen het je graag uit.
Het doen van aangifte is niet verplicht als je gebeten bent door een hond. Als de eigenaar van de hond verzekerd is tegen dit soort incidenten en er geen discussie bestaat tussen jou en de eigenaar is het doen van aangifte niet nodig. In andere gevallen kan het toch raadzaam zijn om wel aangifte te doen. Dit heeft verschillende redenen.
Allereerst kan het zijn dat de eigenaar van de hond ontkent dat de hond jou gebeten heeft of aangeeft dat het jouw schuld is en niet die van de hond. Ook als de eigenaar niet verzekerd is tegen dit soort incidenten is het moeilijker de schadeclaim af te wikkelen. Daarom sta je sterker als je aangifte heeft gedaan.
Daarnaast is het verstandig aangifte te doen als je vreest voor je veiligheid of de veiligheid van anderen gezien de agressiviteit van de hond. De politie is verplicht de aangifte op te nemen. In het Wetboek van Strafrecht en vaak ook in Algemene Plaatselijke Verordeningen is opgenomen dat de burgemeester op kan treden tegen agressieve honden door bijvoorbeeld een muilkorf te verplichten.
Een incident met een hond is niet altijd jouw schuld. Daarom is het belangrijk vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval. De aansprakelijkheid met betrekking tot dieren is geregeld in art. 6:179 Burgerlijk Wetboek. Hierin is geregeld dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij het kort gezegd jouw eigen schuld is.
Als de eigenaar aansprakelijk is, is deze ook verplicht de geleden schade te vergoeden. Meer informatie over wat te doen bij een hondenbeet kun je lezen op onze letselschade hondenbeet pagina.
Een aangifte van een bijtincident doe je bij de politie. Je kunt telefonisch contact opnemen met de politie om te bespreken hoe je het beste aangifte doet. Ook kun je naar het politiebureau gaan. Je kunt aangifte doen wanneer er sprake is van een strafbaar feit. Als de politie van mening is dat dit niet het geval is, kun je nog steeds een melding doen bij de politie en jouw gemeente. De politie helpt je met het doen van de aangifte. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, zodat de aangifte zo compleet mogelijk is. Meer informatie over het doen van aangifte vindt je op de website van de politie.
Twijfel je of een aangifte nodig is in jouw geval? Neem dan contact op met NostimosMooyman. We bespreken de zaak met je en kijken samen wat de beste stap is.
Het is verstandig om na een bijtincident een aangifte te doen bij de politie. Op deze manier voorkom je discussies met de eigenaar van de hond. Ook geldt dat voorkomen beter is dan genezen: met een aangifte kan de burgemeester ingrijpen bij een agressieve hond. Wil je meer informatie over het doen van een aangifte? Neem dan contact op via 0800 667 84 66 (gratis) of info@nm-letselschade.nl. Buiten kantoortijden zijn we voor spoedgevallen bereikbaar op 076 541 60 20.
Aangifte doe je bij de politie.
Het is niet verplicht aangifte te doen. Het kan wel verstandig zijn in verband met discussies of het agressieve gedrag van de hond.
Wanneer een aangifte is ingediend, kan de burgemeester of politie optreden tegen een agressieve hond.
Voor een aangifte is het belangrijk dat je zo veel mogelijk gegevens verzamelt. Denk hierbij aan contactgegevens van de eigenaar van de hond, maar ook aan foto’s van je wond. Als anderen het bijtincident hebben zien gebeuren, vraag dan of je hun contactgegevens mag noteren.
Je kunt een vergoeding claimen voor verschillende schadeposten, maar het indienen is een ingewikkeld proces. Daarvoor kun je het beste een belangenbehartiger inschakelen. Een expert van NostimosMooyman bijvoorbeeld. Dit is voor jou als slachtoffer geheel kosteloos. De verzekeraar van de wederpartij vergoedt deze kosten. Bovendien profiteer je van een bijkomend voordeel: een belangenbehartiger kan een voorschot voor jou aanvragen, zodat je de kosten niet (helemaal) hoeft voor te schieten. Dit doen we nadat de kosten zijn gemaakt en overleggen dan de nota’s.
Sommige verzekeraars bieden een deal aan, maar we raden je af om daarop in te gaan. Je kunt vooraf namelijk niet overzien of je later complicaties krijgt en dus meer kosten maakt. Heb je letsel opgelopen door een hondenbeet? Of ken je iemand die slachtoffer is en hulp nodig heeft? Schakel zo snel mogelijk onze hulp in. We zijn bereikbaar via 085 – 799 3300 of via info@nm-letselschade.nl.