Indien je bij een ongeval betrokken raakt en hierdoor letsel oploopt, doe je er goed aan om een belangenbehartiger in te schakelen. Een belangenbehartiger kan jou met zijn kennis en ervaring bijstaan bij de behandeling van jouw letselschade. Het letselschaderecht is namelijk een complex rechtsgebied dat ook nog eens raakvlakken kent met andere rechtsgebieden, zoals het arbeidsrecht. Ten aanzien van het arbeidsrecht is onlangs een ook voor het letselschaderecht relevante uitspraak door ons hoogste rechtscollege gewezen. In dit blog ga ik op de arbeidsrechtelijke uitspraak in en ik pas een en ander toe op het letselschaderecht.
Deliveroo-uitspraak
Onze samenleving is gedurende de afgelopen jaren sterk gedigitaliseerd. Digitale platformen als Uber, Helpling en Deliveroo zijn dan ook niet meer weg te denken. Dergelijke platformen brengen vraag en aanbod bij elkaar met behulp van algoritmes. Hoewel de intentie wellicht is om werkzaam te zijn op basis van een overeenkomst van opdracht, kan de relatie tussen het digitale platform en de zogenaamde platformwerker ook kenmerken van een arbeidsovereenkomst hebben. In het arbeidsrecht is er dan ook al gedurende lange tijd discussie over de vraag of dat een platformwerker een werknemer of een zelfstandige is.
Onlangs heeft ons hoogste rechtscollege zich uitgelaten over de positie van de bezorgers van Deliveroo. Volgens dit rechtscollege voeren zij werkzaamheden uit op basis van een arbeidsovereenkomst. Zij zijn dan ook aan te merken als werknemers. Klik hier voor de uitspraak.
Toepassing letselschaderecht
Ons hoogste rechtscollege heeft bij de beoordeling van de werkrelatie tussen Deliveroo en de platformwerker omstandigheden aangehaald die ook bij de beoordeling van andere werkrelaties van belang kunnen zijn. Een goede beoordeling van de werkrelatie is ook voor het letselschaderecht relevant. Hieronder licht ik dit puntsgewijs toe.
Werknemer
Zelfstandige
Tot slot
Duidelijkheid over de kwalificatie van een werkrelatie is dus niet enkel voor het arbeidsrecht relevant. De positie van de werknemer kan namelijk ook in het letselschaderecht verschillen van die van de zelfstandige. In het letselschaderecht kan de positie van de zelfstandige zwakker en onzekerder zijn dan die van de werknemer.
Heb je door een ongeval lichamelijk en/of geestelijk letsel opgelopen en wens je hulp bij het verhalen van jouw materiële en immateriële schade? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op via 085 – 799 3300 of via info@nm-letselschade.nl. Met de juiste kennis en ervaring helpen wij je graag verder.
Dit blog is geschreven door mr. E.W. (Elise) van Kempen, werkzaam bij NostimosMooyman.