Aan het weer is het helaas nog niet echt te merken, maar de zomer staat al wel weer voor de deur. Veel Nederlanders hebben deze maand of vorige maand het vakantiegeld ontvangen. Wellicht heb je ook al echt concrete vakantieplannen. Uiteraard is het niet te hopen, maar ook tijdens jouw vakantie kun je betrokken raken bij een ongeval en hierdoor letselschade oplopen.
Kun je de opgelopen letselschade dan op een ander verhalen? Jouw eventuele reisverzekering zal waarschijnlijk niet alle schade dekken. Bovendien kan het zo zijn dat bij een ongeval in het buitenland het recht van dat land van toepassing is. Dat maakt het verhalen van jouw schade vaak een stuk lastiger. Je krijgt dan namelijk te maken met andere wet- en regelgeving en een andere taal.
In dit blog ga ik in op het verhalen van de schade bij twee ‘typen’ vakantieongevallen. Ik sluit af met een aantal tips.
Verkeersongeval in het buitenland
Uit onderzoek van het CBS volgt dat in 2019 meer dan 85 procent van de Nederlanders op vakantie gaat en dat ongeveer 44 procent dan met de auto reist. Stel dat je tot die 44 procent behoort en je bijvoorbeeld een verkeersongeval in Spanje overkomt, dan zal over het algemeen het Spaanse recht van toepassing nu het ongeval op Spaans grondgebied heeft plaatsgevonden.
Er zijn uitzonderingen. Een aantal landen, zoals Nederland en Spanje, is aangesloten bij het zogenaamde Haags Verkeersongevallenverdrag. Als de persoon die het ongeval op dat Spaanse grondgebied heeft veroorzaakt ook van Nederlandse afkomst is en die persoon reed ook in een Nederlands voertuig, dan is het Nederlandse recht op basis van dit verdrag bijvoorbeeld wél van toepassing bij de letselschadeclaim.
Indien je een schadeverzekering inzittenden voor de betreffende auto hebt afgesloten, dan zou je ook kunnen proberen om de letselschade te verhalen via deze verzekering. Op de schadeverzekering inzittenden ging ik overigens eerder al uitgebreid in. Graag verwijs ik je naar mijn blog hierover.
Ongeval tijdens pakketreis
Als je een ongeval overkomt tijdens een pakketreis (minimaal twee reisdiensten zijn nodig om te kunnen spreken van een pakketreis, zoals vervoer en verblijf), dan zou je de schade kunnen proberen te verhalen op de Nederlandse reisorganisator. De reisorganisator is namelijk op grond van de wet in principe aansprakelijk te houden voor de geleden schade in het geval dat de reis niet overeenkomstig de verwachtingen van de reiziger op basis van de reisovereenkomst verloopt.
Zo overkwam een Nederlandse vrouw tijdens haar georganiseerde huwelijksreis een ongeval bij het gebruik van een waterglijbaan van een hotel in Turkije. De glijbaan voldeed niet aan de veiligheidseisen en de reisorganisator is volgens de rechtbank dan ook aansprakelijk te houden voor de schade van de vrouw.
De Nederlandse reisorganisator is overigens niet aansprakelijk in het geval dat het ongeval bijvoorbeeld plaatsvindt tijdens een zelf gepland uitje dat geen onderdeel uitmaakt van de pakketreis. De schade is bijvoorbeeld ook niet verhaalbaar op de reisorganisator als er sprake is van eigen schuld.
Tips
Denk je bij de voorbereiding van jouw vakantie in ieder geval aan het volgende?
Uiteraard hoop ik dat je een zorgeloze vakantie zonder letsel heeft. Mocht je toch betrokken raken bij een ongeval tijdens de vakantie, dan geef ik je graag nog de volgende vier tips mee.
Heb je door een ongeval (tijdens de vakantie) lichamelijk en/of geestelijk letsel heeft opgelopen en wens je hulp bij het verhalen van jouw materiële en immateriële schade naar Nederlands recht? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op via 085 – 799 3300 of via info@nm-letselschade.nl. Met de juiste kennis en ervaring helpen wij je graag verder.
*Dit blog is geschreven door mr. E.W. (Elise) van Kempen, NIVRE-re, werkzaam bij NostimosMooyman. *