Een groot deel van ons leven brengen we door op de werkvloer. Het is daarom niet vreemd dat in al deze tijd zich een ongeval kan voordoen. Dit hoeft niet altijd door jouw eigen schuld te komen, maar kan ook door een collega worden veroorzaakt. In dat geval kun je de schade claimen. In deze blog gaan we in op letselschade door een collega op de werkvloer.
Letselschade is de algemene term voor schade die je oploopt ten gevolge van een ongeval. Deze schade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Ook op de werkvloer kun je beide soorten letselschade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een collega die onverantwoord op een heftruck rondrijdt, waardoor je aangereden wordt en jouw been breekt. Of denk aan een te hoge werkdruk en stress waardoor je in een burn-out beland. In dergelijke gevallen is het de vraag wie aansprakelijk is voor de geleden schade na een bedrijfsongeval.
Globaal kunnen drie partijen verantwoordelijk zijn voor schade op de werkvloer: jezelf, jouw collega of jouw werkgever. In deze blog focussen we ons op de laatste twee groepen. In het algemeen geldt een risicoaansprakelijkheid voor de werkgever. Als een werknemer schade veroorzaakt, is de werkgever aansprakelijk hiervoor.
Daarnaast is de werkgever verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te waarborgen. Deze zorgplicht bestaat er onder andere uit dat de werknemers goed getraind zijn voor de werkzaamheden en dat de werkomgeving veilig is ingericht. Dit houdt bijvoorbeeld in dat niet iedereen toegang heeft tot gevaarlijke plekken en er helmen of veiligheidsbrillen beschikbaar zijn. Als de werkgever niet heeft voldaan aan de zorgplicht is hij aansprakelijk voor de geleden schade.
Als je letselschade hebt geleden, is het belangrijk een goede documentatie te hebben. Noteer welke schade je hebt geleden en maak foto’s. Bewaar ook de financiële gegevens met betrekking tot de schade. Waar mogelijk is het ook belangrijk om getuigen te vragen een verklaring af te leggen. Het claimen van de letselschade bestaat uit twee stappen.
In het recht wordt echter wel rekening gehouden met jouw eigen gedragingen. Als er sprake is van eigen schuld, bijvoorbeeld doordat je bewust roekeloos hebt gehandeld, dan is de werkgever niet (volledig) aansprakelijk.
Als je letselschade door een collega op de werkvloer hebt opgelopen, is jouw herstel het belangrijkste. We begrijpen dat je niet de tijd en energie heeft om alles te regelen met betrekking tot de claim. Daarom helpen wij je graag. Wil je meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
We zijn per e-mail bereikbaar via info@nm-letselschade.nl of telefonisch via 085 – 799 3300.