Als je het slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is het logisch dat je de schade wilt verhalen op de veroorzaker van het ongeluk. Een letselschadespecialist helpt jou bij het claimen van een schadevergoeding. Maar hoe zit het met de vergoeding als de dader is doorgereden? We vertellen je er graag meer over.
Als de dader van het ongeval is doorgereden, zorgt dit uiteraard voor een gevoel van ongeloof, boosheid en zelfs wanhoop bij jou als slachtoffer. Niet alleen zit je met letselschade, je hebt ook nog eens geen gegevens van degene die aansprakelijk is. Bovendien kun je met verschillende schadeposten te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan materiële schade, medische kosten, reiskosten, inkomstenverlies en immateriële schade. Om deze reden is het verstandig om te proberen te achterhalen wie de dader is. Noteer eventuele getuigen en het kenteken. Lukt dit niet, dan is er gelukkig het Waarborgfonds Motorverkeer.
In bepaalde gevallen kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is opgericht in 1965 en helpt diegenen die niet bij een verzekeraar terechtkunnen na een verkeersongeval. Het Waarborgfonds heeft een eigen risico van €250 bij schade aan je voertuig. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, dient de situatie te voldoen aan een van de onderstaande kenmerken.
Het Waarborgfonds Motorverkeer werkt zonder winstoogmerk en bestaat dankzij verzekeringsmaatschappijen: zij financieren het fonds met een deel van de WA-premies. Belangrijk detail is dat je alleen aanspraak kunt maken op een schadevergoeding als de veroorzaker van het ongeluk in een motorvoertuig reed. Gaat het bijvoorbeeld om vandalisme of een aanrijding door een fiets, dan kun je hier niet terecht.
Uiteraard kun je niet in alle gevallen met een onbekende dader een schadevergoeding krijgen. Er gelden een paar belangrijke voorwaarden. Zo moet je kunnen aantonen dat je letsel hebt opgelopen en dat de tegenpartij hier verantwoordelijk voor is. Daarnaast moet je binnen 14 dagen na het ongeluk aantoonbaar hebben geprobeerd te achterhalen wie de dader is. Dit heet de onderzoeksplicht. Doe een aangifte van het ongeval te doen bij de politie binnen 14 dagen na het ongeval.
Heb je nog vragen naar aanleiding van de bovenstaande informatie of wil je advies van een van onze specialisten? Onze letselschadespecialisten staan je graag bij in jouw zaak. Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken.
NostimosMooyman helpt je kosteloos bij letselschade.